Idegenforgalmi adatbázis>>>
Több száz ajánlat egy helyen!
 


ÉDENKERT AZ ÓCEÁNBAN - SRI LANKA

Sri Lanka könnycsepp alakú szigete az Indiai - óceánban a legenda szerint az a hely, ahol Ádám a földre lépett, mikor kiűzetett a paradicsomból. A buddhisták szerint Buddha is ezt a szigetet látogatta meg útban az örök élet felé. A kis trópusi sziget Indiától dél-nyugatra terül el. Ez az apró ország Magyarországnak mindössze kétharmada, de valódi paradicsom a turisták számára: csodás tengerpart, gazdag kultúra, ősi történelmi emlékek, táji szépség, sokszínű élő-, és növényvilág és nem utolsósorban barátságos emberek.

Az ország lakosai
Sri Lanka lakossága 18 millió, ebből több, mint 1 millió Colombóban, a fővárosban él. Népsűrűsége igen nagy: 270 fő/km2 (csak összehasonlításképpen: Magyarországé 120 fő/km2). Az ország lakosainak nagy része szingaléz. A tamil kisebbség 18%-ot tesz ki. 
Mind a szingalézeknél, mind a tamiloknál kasztrendszer van, melynek lényege, hogy a társadalmi osztályok élesen elkülönülnek egymástól, s ki milyen kasztba születik, abban is marad élete végéig. Ám ez a sri lankai kasztrendszer nem bír olyan nagy jelentőséggel, mint az Indiai.
A sri lankaiak kedvesek és segítőkészek, de bármilyen kis szolgáltatásért borravalót várnak.  Nagy érdeklődéssel figyelik a turistákat. 

A helyi közlekedés
Az ország közlekedését elsősorban buszok, és néhány vasútvonal biztosítja. Mi is busszal utaztunk, de többször igénybevettük a helyi taxit, az ún. "tuk-tuk"-ot. Ez egy háromkerekű járgány, olyan, mintha egy motorbiciklire plusz egy kereket és egy utazókasznit eszkábáltak volna. A tuk-tuk kétszemélyes, és az egész országban rengeteg "futkos" belőle.

Történelem és történelmi látnivalók
Sri Lanka történelme a legendák világáig nyúlik vissza. Őslakosai a Veddák voltak, kiket a i.e. VI-V. században az Indiából érkező szingalézek igáztak le.
Az i.e. IV. századtól a i.u. X. századig állt fönn az anuradhapurai királyság. A i.e. III. században - mikor Indiában Asoka király uralkodott - terjedt el Sri Lankán a buddhizmus. A sri lankai buddhizmus ma is a legmagasabb rendűnek tekintett buddhizmus, vezető szerepet tölt be a buddhista iskolák között.
Anuradhapura bukása után a pollonaruwai királyság időszaka következett (i.u. X-XII. század).
Anuradhapurát és Pollonaruwát hanyatlásuk után visszahódította a dzsungel, s az angolok megérkezésekor már csupán a legendák szóltak róluk. 1890-ben kezdték el a romok feltárását. Anuradhapura és Pollonaruwa ma szépen feltárt, látogatható romvárosok.
A másik monumentális építmény, mellyel többször találkozhatunk, a víztározók. Az ókori uralkodók már az időszámításunk előtti évszázadokban hatalmas víztározókat építettek biztosítandó az öntöző-, és az ivóvizet.
A sri lankai szobrászatban a Buddha-ábrázolás dominált régen és dominál most is. Sri Lanka Buddha-szobrok nélkül nem is képzelhető el. Buddhával találkozik az ember a parkokban, a templomokban s az útkereszteződésekben is.
A sigiriyai sziklaerőd, Sri Lanka egyik leghíresebb nevezetessége, szintén az anuradhapurai királyság időszakából származik. Lenyűgöző látvány a 200 m magas szikla a síkság közepén. A sziklára lépcsők vezetnek fel. Félúton egy kis mesterséges barlangban láthatók Sri Lanka egyedüli világi témájú freskói: a mennyei leányzók. Az 1500 évvel ezelőtt készült festmények méltán híresek. A hajdani 500 freskóból azonban mára mindössze 22 maradt.
Az ókori virágzó birodalmak független élete után 1505-ben a portugálok megérkeztével élénk kapcsolat létesült a sziget és Európa között. Megindult a fűszerkereskedelem. A 153 évig tartó portugál uralmat a mohóság és az intolerancia jellemezte. A portugálokat a hollandok követték, majd 140 év elteltével 1815-ben az angolok gyarmatosították a szigetet. 1948-ban az ország a Brit Nemzetközösség független tagja lett. 

Az ország neve
Az ország neve történelme során többször változott: lakosai, a szingalézek mindig is Lankának nevezték. A rómaiak Taprobane-nak, a mohamedán kereskedők Serendib szigetének, a portugálok Ceilao-nak, a hollandok Ceylannak, az angolok Ceylonnak. Ma nevét 1972-ben kapta, mikor ősi nevéhez a "Sri", azaz ragyogó előtagot kapcsolták.

Kultúra és vallás
A sri lankai kultúrában kiemelkedő szerephez jut a vallás. A lakosság 70%-a buddhista, de szép számmal találkoztunk keresztény és hindu templomokkal, mohamedán mecsetekkel is. A buddhista templomok igencsak különböznek a hindu templomoktól: a hindu templom számtalan pici szobrocskával díszített színes, feltűnő, hivalkodó épület, míg a buddhista templom kevésbé harsány, természetközelibb.

A buddhizmus
A buddhizmus nemcsak vallás, hanem filozófiai rendszer és erkölcsi szabályok összessége. Buddha 2500 évvel ezelőtt élt és nyert megvilágosodást. Tanításai szerint az élet szenvedés, s a földi boldogság puszta illúzió. Megszületni annyi, mint szenvedni, élni annyi, mint szenvedni, meghalni annyi, mint szenvedni. Az ember csupán azáltal nyerheti el a boldogságot, ha megtalálja a belső békét és azt az állapotot, hogy semmire sem vágyik. Ez hosszú folyamat, célja a halál, az hogy az ember ne szülessen meg többé, elérje az úgynevezett nirvánát, a teljes megsemmisülést. Minden újraszületés annak függvénye, hogy az ember hogyan élt előző életében.
A Kandy tánc-, és dobművészet  egyedülálló. Csak dob szólt, erre táncoltak a színes maszkokat viselő táncosok. Az ilyen maszkokat kézzel faragják és kizárólag természetes színezékekkel festik meg, melyeket fákból, s egyéb növényekből nyernek. A maszkokat elsősorban szertartásokhoz, színházi- és táncelőadásokhoz használják.
A fafaragás művészete Sri Lankán ősi múltra tekint vissza. Többfajta fát faragnak: rózsafát, ébenfát, tikfát, mahagónit, balzafát s az illatos szantálfát. Kisebb-nagyobb szobrokat, székeket, intarziás bútorokat készítenek belőlük.

Népviselet
Sri Lanka népviselete nem olyan népviselet, amit csak esetenként vesznek fel. Itt a nők 90%-a nap mint nap viseli a "szárit". Ez a szári egy 6 m hosszú textília, amelyet hagyományaik szerint megszabott módon magukra tekernek. Alatta a felsőtestükön egy rövid ujjú derékig érő testhezálló felsőt viselnek. A szári kimondottan csinos viselet. A sri lankai nők egzotikusak, szépek: barna a bőrük, szemük és hajuk ébenfekete.
A férfiak népviselete a "száron". Ez szintén egy téglalap alakú vászon, melyet a derekukon megcsomóznak, s felülre egy normál gombos, galléros inget vesznek hozzá. A férfiak kis növésűek az európaiakhoz képest, s feltűnően vékony testalkatúak.

Házasságkötés
Nagyon érdekesek a házasságkötési szokások: a legtöbb házasság hirdetés útján köttetik. A vasárnapi újságban négy oldalt tesznek ki a házassághirdetések, melyekben a lányos szülők közlik a leány korát, foglalkozását, vagyonát, hozományát. Az érdeklődő fiatalemberek úgy jelentkezhetnek a hirdetésre, hogy elküldik horoszkópjukat. A szülők ezt összevetik a leány horoszkópjával, és ha összeillenek, akkor a fiatalok megismerkedhetnek, jöhet az esküvő. Mindezek után meglepő hogy a válások száma elenyészően alacsony Sri Lankán.  A sri lankai lányok szűzen mennek férjhez. Sehol az utcán nem láttunk csókolózó párokat. Ez ebben az országban elképzelhetetlen.

Klíma, növényzet, élővilág
Sri Lanka trópusi ország: esős és száraz évszakok váltják egymást. Némileg bonyolítja a helyzetet, hogy a sziget két monszun találkozási helye. Az egyik monszun az ország dél-nyugati területeit érinti és látja el bőséges csapadékkal, a másik az ország észak-keleti részét. Ebből következően a sziget egyik részén mindig épp ideális és száraz kellene legyen az idő. Ám erre mégsem lehet száz százalékig számítani.
De akkor sincs gond, ha elered az eső, s nincs az embernél esernyő. Eső esetén sem hűl le az idő, az átlaghőmérséklet 27 C fok. Sri Lankán csodálatosan dús és változatos a vegetáció. Az ország tíz százaléka védett terület. Kandy botanikus kertjében rengeteg csodás növényt láthatunk: 10-15 fajta orchideát, elefántlábfát, az ún. ernyőfát, melynek csak egy törzse van, de a koronája olyan, mint egy hatalmas esernyő. Alatta 1500 ember fér el.
Kókusz- és datolyapálmából annyi van, mint Szabolcsban almafából. A kókusz nagyon sokféleképpen felhasználható: kötelet sodornak, lábtörlőt készítenek a csonthéj szálacskáiból, magából a csonthéjból szobrokat faragnak, az ehető, iható részéből kókuszzsírt, kókuszreszeléket csinálnak, nemzeti italuk az ún. Arrack, a kókuszpálinka. Természetesen a kókuszdió levét is megisszák. Úton - útfélen kis bódékban árulják a kókuszdiót. Egy éles késsel lecsapják a tetejét, bele egy szívószál, és máris kész az üdítő üdítő.
A kókuszdió mellett sok más egzotikus gyümölccsel is büszkélkedhet Sri Lanka. A mangón, a papayán, a rambutánon, az ananászon, az avokádón és a dinnyén kívül van pl. piros banán is. A piros banánnak csak a héja piros, belül fehér, de az íze jobb, mint a sárga banáné. Viszont a sri lankai dinnye a nyomába sem ér a magyar dinnyének!
Sri Lankán nagy hagyománya van a betegségek gyógynövénnyel való kezelésének. Ha valaki beteg, nem gyógyszert adnak neki, hanem gyógynövényekkel próbálják először gyógyítani. Gyógynövényekkel a fejfájástól a cukorbetegségig szinte minden nyavalya kezelhető.
A sri lankaiak fő tápláléka a rizs. Az utakat országszerte vízzel elárasztott rizsföldek szegélyezik. A nemzeti étel a currys rizs. Ez a sri lankaiak kenyere. A rizs termesztésének kultúrája mélyen gyökeredzik életükben, történelmükben, olyannyira, hogy némely ősi dagobát rizskazal alakúra építették.
A ceyloni tea már az angol gyarmati időkben fogalom volt, s a tea maradt máig az ország legfontosabb kiviteli cikke. A tea a XIX. században került Ceylonra, mikor a kávéültetvényeket betegség támadta meg, s mind kipusztultak. Mivel a tea a mérsékelten meleget, a magasabb fekvésű helyeket és a teraszos megművelést szereti, Ceylon központi területei éppen ideálisak tea termesztésre. A tea bokron nő, amit állandóan nyírnak, mert amúgy akár 10 m magasra is megnőne, akkor pedig némi nehézséget okozna a levelek leszedése. A nők leszedik a tealeveleket, aztán a szárítóba viszik. A kiszárított teát végül összetörik. A teát 5 minőségi osztályba sorolják. Az a tea, amit mi itt Európában filterteaként iszunk, a leggyengébb minőség, a selejt, amit kevés jobb minőségű teával vegyítenek el. A minőségi teák sosem filterteák.

Állatvilág
A sziget állatvilága feltűnően gazdag és sokszínű. A legjellemzőbb állatok: az elefánt, a leopárd, a majom, a krokodil, a teknősbéka, a kobra és a papagáj. 43 kihalófélben levő veszélyeztetett állatfajt tartanak számon. Színes papagájrajokat többször is láttunk elrepülni a fejünk fölött, ám szürkület után felváltják őket a denevérek (nem épp kis növésű bőregerek: szárnyuk fesztávolsága kb. 60 cm).

Kobrát és óriáskígyót a turisták által gyakrabban látogatott helyeken a kígyóbűvölők bűvöletében láttunk. Azt hittük, az az óriáskígyó, melyet az utcán látni "gazdájával", nem lehet veszélyes, hiszen életveszélyes kígyót csak nem tesznek a gyanútlan turisták nyakába. Mi is boldogan fényképezkedtünk vele. Utána tudtuk csak meg, hogy ez egyáltalán nem volt veszélytelen cselekedet, mert ha a kígyó rátekeredik az emberre, egyetlen szorítással összeroppantja bordáit, s hiába van ott a gondozója, segíteni ő sem tud ilyen esetben.

Utunk során rengeteg majommal találkozhatunk. A majmok nagyon közel merészkednek az emberhez, akár egy méternyire is megközelítik, s hajlamosak elcsenni ezt-azt a nyitott táskákból. Ám ezek vad majmok, s harapás, karmolás esetén sürgős orvosi ellátásra van szükség. Ne nézzünk a majmok szemébe, mert kihívásnak veszik s támadhatnak.

Nehéz elképzelni Sri Lankát elefántok nélkül. Az elefánt központi figurája a sri lankai képzőművészetnek is. Dolgozó elefántokat látni az út mellett, elefántok hűsölnek a folyókban, s az ősi dagobákat is elefántok segítségével építették. Sajnos az elefántok élettere egyre csökken, s amiért pl. az ültetvényeket letapossák, bekerített rezervátumokba zárják őket, ahol - mivel szükségleteik kielégítésére kicsi a terület - lassan elpusztulnak. 

Párzási időszakban az elefántok agresszívak, vadak. Ha ilyenkor a hím elefánt nem talál magának nőstényt, akár meg is őrülhet. Szerencsére ilyenre ritkán kerül sor. Az elefántbébit megszületése után 4 évig a csorda nőstény tagjai veszik körül és gondozzák. A hímek a közelébe sem mehetnek. Ám ezalatt számon tartják, hogy ki az apja, és 4 év elteltével összeáll a család.

Forrás és a teljes útleírás

 


©2000-2002 Helita Bt.
Világlátó - Dohotourist Utazási Iroda Online Utazási Szolgáltatások

A Világlátó szolgáltatásainak turisztikai hátterét a Dohotourist Utazási Iroda biztosítja.
Engedélyszám: R-0562/93, Bankszla.szám: Postabank Sopron: 11996004-02205005-10000159 
1061 Budapest, Jókai tér 7. Tel.: 302-8426, 302-3534 Fax: 269-3645
E-mail:
info@vilaglato.hu